Nedaudz brīvāks no ĢMO!

>> piektdiena, 2010. gada 7. maijs

Ģenētiski modificētie produkti ir sāpīgs bubulis, parasti tiek pavadīts kopā ar tādām emocionālām negācijām, ka ēdot ģenētiski modificētu kartupeli dzimst kropli bērni un vispār trešajā paaudzē vairs bērni nedzims. Apmēram 80% Latvijas iedzīvotāju iestājas pret ģenētiski modificētiem objektiem. Tagad pieļausim domu, ka Latvijā aizliedz audzēt ĢMO, jo mēs iestājamies par to, lai neiejauktos Dabas Mātes norisēs. Bet Igaunija un Lietuva audzē ģenētiski modificētu rapsi, kurš izaug daudz garāks, stiprāks pret salu, vēju un vispār ievāc trīsreiz lielāku ražu, nekā Latvijas zemnieks ar parasto rapsi. Sanāk, ka biodegvielā Latvijas zemnieks ir izkonkurēts. Kāpēc Eiropas Savienībai iepirkt dārgāku, mazākā daudzumā un ģenētiski nepārveidotu rapsi no Latvijas?


Ir arī doma lielveikalos atsevišķi izcelt ģenētiski modificētus produktus, kuri noteikti būs lētāki. Nesen biju lielveikalā un pamanīju, ka pie dārzeņiem stāv divas kastes ar gurķiem. Vieni gurķi ir no Spānijas un maksā Ls 0.35 gabalā, kamēr Mārupes gurķi maksā Ls 1.05 kilogramā. Pastāvot piecas minūtes pie dārzeņu stenda pamanīju, ka pircējs nav noskaņots patriotiski izvēloties gurķus. Vispirms ielūkojas maciņā, tad padomā pie sevis, ka tomēr nevar nopirkt to dārgāko gurķi. Un vispār kāda tur starpība salātos ar Marokas tomātiem. Kas notiks, ja parādīsies ģenētiski modificētie tomāti, gurķi no Vācijas, Spānijas, kuri būs krietni lētāki?

Es atbalstu Latvijas zemes draugu kustību, bet sabiedrībai jābūt vairāk informētai, kā tikai emocionālā līmenī par to, ka var dzimt kropli bērni ar sešām ausīm un tml.. Var būt ģenētiski modificētiem produktiem nevajag pieiet tik kategoriski un viennozīmīgi paust "Nē" nostāju. Var būt dažus modificētus augus ir vērts audzēt.

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP